Wchłanianie i metabolizm kwasu tłuszczowego

Kwas foliowy ma postać jasnożółtej substancji, która łatwo rozpuszcza się w wodzie. Ponieważ jest bardzo wrażliwa, najczęściej dostaje się do organizmu w postaci związanej z kwasem glutaminowym lub jego solami. Dzięki temu nie zostaje zniszczona przez bakterie jelit i bezpiecznie dociera do błony śluzowej. Niestety, z pożywienia niewiele się go wchłania ze względu na jego postać. Czynniki, które zmniejszają wchłanianie to: słońce i wysoka temperatura (np. podczas gotowania i smażenia), a także zażywanie środków antykoncepcyjnych. Dlatego tak ważne jest, aby zwiększyć ilość przyjmowanej witaminy B9 u kobiet, które odstawiły środki antykoncepcyjne i planują zajście w ciążę.

Wpływ na zaburzone wchłanianie kwasu foliowego mają też niektóre leki przeciwpadaczkowe. Czynniki polepszające wchłanianie kwasu foliowego to m.in.: kompleks witamin B, witamina B6, witamina B12, witamina H i witamina C.

Niewielkie ilości tej witaminy są magazynowane w wątrobie i krwinkach czerwonych.

Natomiast kwas foliowy w postaci suplementów diety wchłania się w całości.